Pagalba
3700
narių
6
organizacijos
Pagalba
2018 m. biudžetas: profesinės sąjungos siūlo didinti pareigūnų atlygį (papildyta)
2017-12-12

Šiandien, gruodžio 12 d., Seime planuojama priimti 2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą. Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) tikisi, kad, priimant 2018 m. valstybės biudžetą, bus atsižvelgta į pareigūnų atstovų pateiktus siūlymus.

 

Profesinės sąjungos siūlo pareigūnų atlyginimus didinti 100 eur

 

Vidaus reikalų ministerijos (kaip asignavimų valdytoja) pateiktas 2018 m. biudžeto poreikis – 410 591 tūkst. eur, iš jų:

 

- Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai 7 517 tūkst. Eur, - 17,7 proc. daugiau nei 2017 m.

 

- Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo dep. 95 826 tūkst. Eur, - 5,2 proc. daugiau nei 2017 m.

 

- Valstybės sienos apsaugos tarnybai 67 903 tūkst. Eur, - 1,8 proc. daugiau nei 2017 m.

 

- Vadovybės apsaugos departamentui 12 628 tūkst. Eur, - 10,1 proc. daugiau nei 2017 m.

 

- Viešojo saugumo tarnybai 17 544 tūkst. Eur, - 3,7 proc. daugiau nei 2017 m.

 

- Policijos departamentui 221 335 tūkst. Eur, - 3 proc. daugiau nei 2017 m.

 

NPPSS atstovų teigimu, Vidaus reikalų ministerija numatė per mažą lėšų poreikį, siekiant nuoseklaus „Programos 1000“ įgyvendinimo. Profesinės sąjungos pateikė savo siūlymus, tačiau Seimui perduotas 2018 m. teisėsaugos biudžetas – mažesnis nei tikėtasi. NPPSS raštu kreipėsi į svarbiausius Seimo komitetus, valdančiųjų lyderius, opoziciją, o kartu pateikė ir parengtus teisės aktų projektus.

 

NPPSS pateikti siūlymai leistų pareigūnų atlyginimus padidinti apie 100 Eur per mėnesį:

 

- Valstybės sienos apsaugos tarnybos darbo užmokesčio fondui tebetrūksta 2,5 mln. eurų.

 

- Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbo užmokesčio fondui trūksta 2 mln. eurų. Departamento pirminės grandies pareigūnų atlyginimai yra mažiausi ne tik Vidaus reikalų ministerijoje, bet ir visoje valstybės tanyboje. Šiuo metu vidutinė tokio pareigūno pareiginė alga be priedų yra 483 eurai (policininkų – 558 eur., karių ir kitų statutinių pareigūnų – virš 500 eur.). 

 

Pataisos įstaigų pareigūnų atlyginimams būtinos papildomos lėšos

 

Seimui priėmus Tarnybos Kalėjimų departamente statuto pataisas, jau nuo 2017 m. gruodžio didėja pataisos įstaigų pareigūnų atlyginimai. Anot Teisingumo ministerijos, 2018 m. dėl padidėjusių atlyginimų papildomai iš valstybės biudžeto reikės 4 mln. Eur. 60 proc. šios sumos bus skiriama mažiausiai uždirbančių pataisos pareigūnų darbo užmokesčiui. Pilnam Statuto įgyvendinimui ministerija prašo skirti 3,8 mln. Eur.

 

Anot profesinių sąjungų atstovų, pilnam Tarnybos Kalėjimų departamente statutui įgyvendinti ir pareigūnų atlyginimų didinimui be ministerijos prašomų 3,8 mln. Eur dar trūksta 2,4 mln. eurų. Tik tokiu būdu būtų galima imtis Statuto ir jo nuostatų įgyvendinimo, kurių vienas pagrindinių tikslų – darbo užmokesčio didinimas.

 

Seimo nariai užregistravo siūlymus didinti pareigūnų atlyginimus

 

NPPSS sulaukė ir Seimo narių, kurie siūlymus skirti papildomą finansavimą užregistravo Seime.

 

2017 m. gruodžio 8 d. Seimo narys Vytautas Bakas Seime užregistravo siūlymą Valstybės sienos apsaugos tarnybai papildomai skirti 1 500 tūkst. Eur. Už šias lėšas žemiausios grandies pareigūnų darbo užmokestis galėtų būti padidintas iki 50 Eur.

 

2017 m. gruodžio 6 d. Seimo nariai Stasys Tumėnas ir Valerijus Simulik užregistravo siūlymą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui skirti 200 tūkst. Eur atlyginimų padidinimui ir 1700 tūkst. Eur etatų apmokėjimui už viršvalandinį darbą ir nekomplekto mažinimui (užpildymui).

 

Seimo posėdį nuo 10 val. tiesiogiai stebėti galite čia. 

 

Seimas pritarė pareigūnų atlyginimų didinimui

 

„Galime pasidžiaugti tuo, kad Seimas peržiūrėjo statutinių pareigūnų atlyginimams skiriamas lėšas ir jas padidino. Bendras visoms statutinėms įstaigoms skiriamas biudžetas yra didesnis nei 2017-aisiais. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas pasieniečiams ir ugniagesiams, kurių atlyginimai visoje vidaus reikalų sistemoje – vieni mažiausių.

 

Valstybės sienos apsaugos tarnybai buvo prašoma skirti 700 tūkst. eurų, tikimasi, kad pačiai tarnybai pavyks sutaupyti dar 700-800 tūkst. eurų. Kartu vieningai pritarta Seimo nario Vytauto Bako siūlymui Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų darbo užmokesčio fondui papildomai skirti 1,5 tūkst. eurų. Sudėjus visas šias lėšas žemiausios grandies pareigūnų darbo užmokestis po eilinių vertinimų turėtų didėti daugiau nei 50 eurų. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui leista perskirstyti lėšas ir iš savivaldybių ugniagesiams skiriamų dotacijų 1 mln. eurų skirti statutinių ugniagesių darbo užmokesčiui didinti.

 

Noriu padėkoti visiems Seimo nariams, kurie suprato šių sprendimų priėmimo svarbą ir palaikė siūlymus didinti finansavimą, Vyriausybės vadoybei, kuri dalyvavo siūlymų derinimo procese“, - po posėdžio sakė NPPSS pirmininkas Vladimir Banel.

Ar esate vienos iš NPPSS organizacijų narys?